HTML

Jason film

Ezen a blogon a véleményemet fogom megosztani az olvasóimmal azokról a filmekről amiket láttam. Igyekszem a film tartalmáról nem beszélni, hogy azok is el tudják olvasni az írásaimat, akik még nem látták az adott filmet. Ha a film tartalmáról lesz szó, akkor azt SPOILER jelzéssel fogom ellátni. Box-office adatokat is szerepeltetek a leírásokban. Jó szórakozást!

Friss topikok

  • Jason19: Kervajfog: a el tudsz vonatkoztatni a regényektől, és úgy ülsz le a film elé, hogy nézel egy kis k... (2011.09.14. 23:17) Conan, a barbár
  • oroberto: Én is megnéztem a filmet moziba a látvány miatt. Részben egyetértek veled Jani az eleje tényleg jó... (2011.07.13. 13:03) Transformers 3
  • kolomparrodrigo: napirajz.hu/archives/2006/04/06/1427942/ :) Nem tudtam kihagyni... (2011.07.02. 17:07) Transformers 2 - A bukottak bosszúja
  • szaszab: te tudsz vmit? fogadjunk szereztél egy deloreantet és megyünk 2015 be egy szépség klinikára mint B... (2011.06.28. 23:56) Francia kapcsolat
  • szaszab: @Jason19: tudom azért írtam :D (2011.06.28. 23:52) Piranha 3D

Linkblog

Super 8

2011.07.09. 01:02 Jason19

Júniusban néztem meg a moziban. Úgy mentem el megnézni ezt a filmet, hogy szinte semmit sem tudtam róla. Még a bemutatókat sem néztem meg, amit a TV-ben, vagy interneten találhat az ember. Jól tettem. Így rengeteg meglepetést okozott a film. Elbűvölt, és magával rántott mesés univerzumába.  Csodálatos film, mindenkinek ajánlom, aki rajong(ott) a ’80-as évek gyerekfilmjeiért. Leginkább a Spielberg varázsműhelyében készült alkotásokra gondolok, mint az E.T., a Kincsvadászok (the Goonies), Szörnyecskék, vagy akár a Jurassic Park.

 

Nem hiába emlegettem Spielberget. Ez a film is az ő bábáskodása alatt készült, bár nem ő a rendező. 
J.J. Abrams rendezte.  Nem ismerős a neve?
Nagy hiba, tanuljátok meg. Úgy hiszem, sokat fogjuk hallani még ezt a nevet.  Eddig a Mission Impossible III-at és az új Star Trek-et köszönhetjük neki. A televízióban is ismert a neve.  Az ő felügyelete alatt készült az Alias, a Lost, és a Rejtély (Fringe). Producerként is aktív. Az ő keze alatt született a Cloverfield, és jelenleg is dolgozik egy új sorozat, az Alcatraz-on, és a Mission Impossible, Star Trek folytatásokon. Karrierjét azzal kezdte, hogy Spielberg régi Super 8-as, amatőr filmjeit újíthatta fel. Itt került kapcsolatba a mesterrel, aki azóta is egyengeti pályáját. Neki tiszteleg most Abrams ezzel a filmmel. Ezért is a cím, és a hangulat.  Ezért mondtam a bevezetőben, hogy ajánlom mindenkinek, aki szereti annak a kornak a gyerekek főszereplésével készült sci-fi filmjeit. Aki nem, az ezt sem fogja értékelni.

Ez a leírás tartalmaz némi információt a történetről, de nem többet, mint amit a trailer-ben láthattok. Az, aki teljes meglepetésre vágyik a moziban, és még nem látta a trailer-t, ne olvassa tovább eme leírást!

SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER

A történetről röviden annyit, hogy néhány kölyök amatőr zombi-filmet forgat, miközben a forgatásuk helyszínén kisiklik egy vonat. A vonat különleges rakománya felkelti érdeklődésüket. Legfőképp az egyik vagonból kiszabaduló lény. Ez a lény véglegesen megváltoztatja a kisváros mindennapjait.

A film szereplői szinte mind, egytől-egyig ismeretlen színészek. Mindenki nagyon jól hozza, ami elvárt. A gyerekek nagyon jól játszanak, tehetségesek. Biztos vagyok benne, hogy nagyon élvezték a forgatást. Közülük is kiemelkedik Dakota Fanning kishúga, Elle Fanning (Bábel, Déja Vu, Benjamin Button). A nővér is hasonló témájú filmmel kezdte a karrierjét, pontosabban TV sorozattal: a Harmadik típusú emberrablásokban (Taken) láthattuk. Érdekesség, hogy ez is Spielberg produceri tevékenysége alatt készült, és Dakota fiatalkori önmagát nem más, mint húga, Elle Fanning alakította.

A látvány: Nagyon jó. A moziban hatalmas volt látni a vonat kisiklását, és a lény is jól meg van csinálva. Ahogy régen szokás volt, itt is, a lény eleinte nem látható, majd csak a végén csodálhatjuk meg teljes valójában. Nem csak spórolás, hanem a feszültség megteremtése miatt is jó módszer ez. A kaszkadőrök szép munkát végeztek. A filmnek viszont nem a látvány a legfőbb erőssége, hanem a gyerekek.

A legjobban a gyerekek párbeszédeit élveztem. Nagyon okos dialógusokat kaptak, és mind nagyon hiteles. Viccesek, oda-oda szúrogatnak egymásnak.

A film főhőse egy jellemfejlődésen megy át. A film kezdetekor még csak egy kisfiú, akinek meg kell küzdenie édesanyja elvesztésének fájdalmával. Ráadásul apjával sem tud sok időt együtt tölteni, mert ő a város seriff-helyettese, így rengeteget kell dolgoznia. Főleg a vonatszerencsétlenség után. A film végére a gyerekből tinédzser lesz. Megízleli az első szerelmet, igaz barátságokat köt, olyan élményekben lesz része, amikben másoknak biztos nem, és a film végén egy igazán Spielberg-et idéző, csodálatos jelenetben engedi el az édesanyját.

Ennél a filmnél nincs gond a forgatókönyvvel, sem a színészekkel. Végig izgalmas, és úgy tartja fenn a feszültséget, hogy nem kell hozzá millió liter vér, és gusztustalan jelenetek. A zene, és a régi módi ijesztgetős módszerek meghozzák az elvárt hatást.

Mindenkinek csak ajánlani tudom. Nosztalgiázni egyet. Ennyire jól összerakott film mostanában ritkán születik. Valamikor a ’90-es évek elején láttunk hasonlókat.

 

 

Box-office: Kis költségvetésű filmről van szó. Mindössze 50 millió dollárból készült. A látvány mégis kenterbe vágja a nagyobbakat is. Ebben a Cloverfield-hez és a District 9-hoz hasonlítanám, bár azoknál könnyebb volt spórolni, a kézi kamerás, dokumentarista stílus miatt. Amerikában 113 milliónál jár, világ szerte 158. A vége valahol 300 millió környékére tehető. Mindenképp anyagi siker, még ha nem is akkora, mint a kalózoké, vagy a robotoké.

 

Még valami: A film végén ne rohanjatok egyből ki a moziból! Nem kell sokat várni, nem kell kivárni a teljes stáblistát, hogy kapjatok valami nagyon jót. Megéri maradni még két percet.

 

www.imdb.com/title/tt1650062/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jasonfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr973051979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása