HTML

Jason film

Ezen a blogon a véleményemet fogom megosztani az olvasóimmal azokról a filmekről amiket láttam. Igyekszem a film tartalmáról nem beszélni, hogy azok is el tudják olvasni az írásaimat, akik még nem látták az adott filmet. Ha a film tartalmáról lesz szó, akkor azt SPOILER jelzéssel fogom ellátni. Box-office adatokat is szerepeltetek a leírásokban. Jó szórakozást!

Friss topikok

  • Jason19: Kervajfog: a el tudsz vonatkoztatni a regényektől, és úgy ülsz le a film elé, hogy nézel egy kis k... (2011.09.14. 23:17) Conan, a barbár
  • oroberto: Én is megnéztem a filmet moziba a látvány miatt. Részben egyetértek veled Jani az eleje tényleg jó... (2011.07.13. 13:03) Transformers 3
  • kolomparrodrigo: napirajz.hu/archives/2006/04/06/1427942/ :) Nem tudtam kihagyni... (2011.07.02. 17:07) Transformers 2 - A bukottak bosszúja
  • szaszab: te tudsz vmit? fogadjunk szereztél egy deloreantet és megyünk 2015 be egy szépség klinikára mint B... (2011.06.28. 23:56) Francia kapcsolat
  • szaszab: @Jason19: tudom azért írtam :D (2011.06.28. 23:52) Piranha 3D

Linkblog

Cowboyok és űrlények

2011.08.29. 20:48 Jason19

 

Elment egynek. Egy kis nyári kikapcsolódásnak pont jó, ha épp nincs semmi más dolgod. Azért az év legjobb filmjei közé nem írom be. Látványos volt, néhol izgalmas. A western filmeket nagyon szeretem, és a vadnyugati hangulat meg volt a filmben. A sci-fit is szeretem, és az is benne volt. Kicsit furcsa, így a két stílus keveredése, de láttunk már hasonlót, elég csak a Wild Wild West-re gondolni, Will Smith-el.
 
Egyszer régen olvastam valamelyik filmes portálon, hogy egy stúdió tervez egy olyan filmet, ahol a cowboyok lövöldöznek az indiánokkal, amikor hirtelen megjelennek az UFO-k. A cowboyok meg kénytelenek összefogni az indiánokkal, az új, félelmetesebb ellenség ellen. Akkor hatalmasat röhögtem ezen a marhaságon. Na, ez pont az a film. De így megnézve, már nem is tűnik nagyobb marhaságnak, mint mondjuk, egy autóvá változó robotok csatája a Földön.
 
 
 
 
 
 
Rendezés: Az ötlet Steven Spielberg boszorkány konyhájából került elő. Gyorsan összecsaptak egy forgatókönyvet – hiszen a film címe is sugallja, a történet teljesen lényegtelen – majd a Vasemberrel nagy sikert elérő, Jon Favreau kezébe adták a rendezői pálcát. A Vasember és annak második része előtt Favreau csak mese filmeket rendezett, mint a Zathura - az űrfogócska, vagy a Mi a manó című filmek. A Vasember viszont olyan sikeres lett, hogy ezek után bármit megkaphatott volna. Egy újabb sci-fit kapott, így rutinból megcsinálta. Tisztes, iparos munka lett. Igazán nem találsz a rendezésben semmi féle hibát. Jók a szereplők, a helyszínek is fantasztikusak. Megannyi western készült már ezeken a helyszíneken. A zeneválasztás nagyon jó lett. Ritka, hogy feltűnik egy film zenéje, de a kezdő soroknál szóló muzsika nekem nagyon bejött.
 
Látvány: A legerősebb a vadnyugat látványa. A ruhák, a helyszínek, a díszletek. A legjobb western filmeket idézik. A sci-fi vonal látványa már nem olyan ütős. Nem mondom, hogy rossz, hiszen nem lehet belekötni, de nincs benne semmi plusz. Az űrlényeket már láttuk párszor. Valahol az Alien-ekhez, valahol a Hellboy első részének szörnyéhez hasonlítanak. Az űrhajók meg olyan Csillagkapus, Goa’Uld vadászokra.
 
Szereplők: A főszereplőnek Daniel Craig jó választás volt. Olyan vadnyugati figura, piszkos ruhában, borostásan. Ránézel, és elhiszed, hogy kemény. Harrison Ford is kis újból kirázza a szerepet, igaz westernben még csak egyszer szerepelt eddig, a Rabbi a vadnyugaton című filmben, de a zsáner nem áll tőle messze. A kalapos kalandor az Indiana Jones-ban, a magányos pisztolyhős a Csillagok Háborújában. Olivia Wilde pedig nagyon szép. Már a Tron-ban is felfigyeltem rá, de itt is elkápráztató szépség. A többi szereplő is jó. Vannak benne olyan vadnyugati figurák, hogy csak, na. :)
 
A történet: SPOILER kiírás nélkül is elmondhatom, hiszen ezt mindenki tudja a filmről. Daniel Craig egy kisvárosba érkezik, a kezén egy furcsa fém-szerkezettel. Nem emlékszik semmire. Hamar összetűzésbe kerül a város önkényes urával, Harrison Forddal. De félre kell tenniük érdekellentétüket, és össze kell fogniuk, amikor megjelennek a városban az UFO-k. Többet nem is érdemes mondani róla. Nagy logikai buktatók nincsenek a filmben, bár a szokásos űr-inváziós klisékből építkezik. Nagy csavarra, meglepetésre senki se számítson. Pont az fog történni, amit előre tippelsz. Persze ez nem baj. Sosem értettem egyet azokkal, akik azt állítják, egy film csak akkor lehet jó, ha valami csavar van a végén. Miért baj az, ha előre kiszámítható a történet?  A kedvenc kajádnak is tudod előre, hogy milyen az íze, de attól még jó.
 
Összességében elmondható, hogy láttam már ebben az évben jobb western filmet is (Félszemű, Rango), jobb sci-fit is (Super 8, Transformers 3), de azért egynek elment ez. Utólag sem bántam meg, hogy moziban néztem meg. Örültem annak, hogy végre nem 3D-s filmet vetítettek.
 
 
Boxoffice: Hát ez bizony nagy bukta lett. Szerintem előre borítékolható volt, hogy nem fog kasszákat döngetni. Sőt, azt mondanám, a maga kategóriájában, ha nem nézzük mennyibe került a film, ez a bevétel nem is rossz. 93 milliónál jár Amerikában. 100-ig még talán elmehet. A világ többi táján még csak most kezdték vetíteni. 35 milliónál jár, de 120-ig is elmehet. Viszont a gyártási költség 163 millió volt. És állítólag 100 millió a marketing. Nem értem miért kellett erre a filmre ennyit költeni. Ha fele ennyiből csinálták volna, és fele ennyit költenek a marketingre, szerintem akkor is hozta volna ezt a bevételt. És akkor máris nem lenne bukta. Fele ennyiből, lehet néhány jelenetet máshogy kellett volna felvenni. Bizonyos jeleneteket kihagyni. De a film értékén ez nem sokat változtatott volna. Mindegy, így ez a film is feliratkozott a nyár nagy buktái közé.
 
 
A következő film a Conan lesz. Kicsit tartok tőle. A kritikusok teljesen lehúzták. A nézőknek sem tetszett. Sőt, mondhatnám, a kutyát sem érdekelte. Vajon rossz a film? Vagy csak nem jön be a népnek a Conan. Nem sokára kiderül.
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jasonfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr413189044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása