HTML

Jason film

Ezen a blogon a véleményemet fogom megosztani az olvasóimmal azokról a filmekről amiket láttam. Igyekszem a film tartalmáról nem beszélni, hogy azok is el tudják olvasni az írásaimat, akik még nem látták az adott filmet. Ha a film tartalmáról lesz szó, akkor azt SPOILER jelzéssel fogom ellátni. Box-office adatokat is szerepeltetek a leírásokban. Jó szórakozást!

Friss topikok

  • Jason19: Kervajfog: a el tudsz vonatkoztatni a regényektől, és úgy ülsz le a film elé, hogy nézel egy kis k... (2011.09.14. 23:17) Conan, a barbár
  • oroberto: Én is megnéztem a filmet moziba a látvány miatt. Részben egyetértek veled Jani az eleje tényleg jó... (2011.07.13. 13:03) Transformers 3
  • kolomparrodrigo: napirajz.hu/archives/2006/04/06/1427942/ :) Nem tudtam kihagyni... (2011.07.02. 17:07) Transformers 2 - A bukottak bosszúja
  • szaszab: te tudsz vmit? fogadjunk szereztél egy deloreantet és megyünk 2015 be egy szépség klinikára mint B... (2011.06.28. 23:56) Francia kapcsolat
  • szaszab: @Jason19: tudom azért írtam :D (2011.06.28. 23:52) Piranha 3D

Linkblog

Conan, a barbár

2011.09.02. 22:03 Jason19

Visszajelzést kaptam a kritikáimról, és azt tanácsolták a barátaim, hogy legyek néha kicsit negatívabb. Nem hiteles, ha mindig minden pozitív. Ezért eldöntöttem, hogy le fogok néha húzni egy-két filmet. De ezt nem a Conan-nal kezdem. No persze, nem azért mert nem lehet belekötni, hanem azért mert más fórumokon már annyit kapott szegény. Nem megérdemelten, mert annyira azért nem rossz film, mint amennyire le lett húzva.

 

 

Kezdjük is a pozitívumokkal. Elsőnek kiemelném, hogy a gyakorlattal teljesen szembe menve, bemerték vállalni a 18-as karikát (R rated). Ez nagy szó, minden filmes igyekszik PG-13-as kategóriába terelni a filmjét. PG-13 a magyarországi 12-es karikás film. Egy PG-13-ra biztosan sokkal többen elmennek, mint egy 18-asra. A gyerekeket azonnal kizárták így, és az őket elkísérő szülőket is. Az idén nem is igazán volt még 18-as karikás, nagy-film. Kivéve néhány horrort.   Szóval a filmben volt rendesen vér, belezés, meg úgy minden. A vér mellett a másik kizáró ok a sex. Na, az is megvan a filmben. Jó pár félmeztelen nő, és egy szeretkezés jelenet. Persze nem annyira naturalista, mint a Trónok harca. Sőt a régi Conan-ban is több volt a puci csaj. De legalább volt valami. Régen láttam már moziban olyan filmet ahol fedetlen női keblet mertek mutatni a vásznon. De a Conan-hoz kell a vér meg a nők.

 

Másik pozitívum a látvány, és az akció jelenetek. Conan rengeteget gyak. Hullanak az ellenfelek. A csatajelenetek jók, ahogy a fantasy elem is jó a filmben. Eleve ritka a 18-as karikás fantasy film. Erre szerintem már rég sokan vártak. Szóval van mágia, varázstárgy, szörnyek. Még 0ha nem is annyi, mint a Gyűrűk urában.

A film végig leköt. Izgalmas és feszültséggel teli. Nagyon kevés benne az üresjárat. Az alapötlet is jó, bár itt foglak átvezetni titeket a negatívumok taglalásába. Ugyanis jó-jó a történet, de elég hiányos. Pont arról beszélgettünk a barátaimmal, hogy ezt meg lehetett volna sokkal jobban is csinálni.

Ezen a ponton a történetről fogok írni. SPOILER gyanús, így aki nem akarja tovább olvasni, az ugorjon a SPOILER szekció utánra. Annyit hozzá teszek, mivel a filmben nincsenek nagyon-nagy csavarok, olyan sokat nem veszetsz vele, ha ezt a szakaszt is elolvasod. A trailer-ben ezeket úgyis láthattad.

 

SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER

A film nagyon jól kezdődik. Láthatjuk Conan születését, majd megnézhetjük milyen kemény kis csávó volt ő már gyerek korában is. Valahogy nekem a gyerek Conan sokkal félelmetesebb volt, mint a felnőtt. Aztán jön a gonosz, és elpusztítja Conan faluját, és családját. És itt egy nagy ugrás, úgy 15 év múlva. Ez nekem nagyon-nagyon nem jött be. Elmondja a narrátor, hogy ezután hősünk rengeteg kalandba keveredett. Tolvaj volt, majd kalóz vezér. Sokat kalandozott életében, és rengeteget ölt. A történet itt veszi fel újra a fonalat, amikor a gonosz nyomára lel, és elindul, hogy bosszút álljon. Úgy, ahogy van, hiányzik a filmből a barbár bemutatás. Nem ismerjük meg őt. Nem tudjuk, milyen kalandokon ment át. Nem tudjuk, mi motiválja, mit szeret, és mit nem. Semmit sem tudunk róla, csak azt, hogy jól kardozik, erős, és bosszút akar állni. Pont. Ez nagy hibája a filmnek.

Ezután természetesen megment egy lányt (Rachel Nichols) a gonosz karmai közül. Az ellenfél a lányt, gonosz rituáléhoz akarja felhasználni. A barbár és a lány között természetesen fellángol a szerelem. A végén megküzdenek a gonosszal, és természetesen győzedelmeskednek.

Másik problémám a történetben az volt, hogy nem teljesen értettem meg a gonosz szándékait. Már a film elején megszerez egy maszkot. Ezt a maszkot akarja felhasználni, hogy a világ ura legyen. De hogy? Nem igazán derül ki a filmből. Mondhatnám azt is, minek vette fel azt a nyavalyás maszkot, semmit sem csinált vele. Persze, ki lehet következtetni, hogy valószínűleg a holt lelkek felett tudna vele parancsolni. De ez a filmből nem derül ki. Valami kemény mágiát még elképzeltem volna a végére.

SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER

 

A karakterekről egy keveset. Amikor elsőnek hallottam róla, hogy Jason Momoa fogja játszani Conan-t, kicsit húztam a számat. Akkor még csak a Star Gate: Atlantis-ban láttam őt. De megnéztem az első képeket, és azt mondtam oké lesz. Ami igazán meggyőzött, az a Trónok harca Khal Drogo-ja volt. Ugye, Khal Drogo-t is Jason Momoa keltette életre, és ráadásul piszok jól. Nagydarab, igazi barbár, félelmetes, egyszerű, mégis éles eszű. Tökéletes lett volna Conan-nak. Gondoljatok csak az első szex jelenetére a Targaryen lánnyal. Így éli házas életét egy barbár. Szóval a sorozat után azt mondtam, Momoa egyszerűen tökéletes lesz Conan-nak, csak ugyanazt kell játszania, amit a Trónok harcában tette. Nem így történt. Valami nem volt jó. Nagyon nehéz megfogalmaznom a problémámat. Lehet, magam sem tudom pontosan mi volt a gond. De nem jött be. Valahogy többet vártam. Khal Drogo sokkal keményebb, sokkal félelmetesebb, erősebb barbár volt. Pedig ugyanaz a színész alakította mindkettőt. Pont ezért nem tudom Momoa számlájára írni a dolgot. A rendező nem vezette jól a karaktert, vagy a forgatókönyv nem adott lehetőséget a játékra.

A gonosz sem volt jó, pedig Stephen Lang játszotta, aki az Avatar-ban volt a főellenfél. Ott mekkorát játszott már, nekem az egyik legjobb gonosz karakter. Az apját játszó Ron Perlman, vagy a gyerek Conan-t játszó fiú, nem volt rossz. De egyedül a főellen boszorkány lányát lehet kiemelni. Félelmetes, gonosz, és jó karakter. Végig azért szurkolsz, hogy ölje már meg végre valaki.

A rendező személye sem ismeretlen a filmes szakmában, bár még semmi jelentőségteljes művet nem tett le az asztalra. Sajna, ez sem lett az. Marcus Nispel az új Texasi láncfűrészest, az új Péntek 13-at, és a Pathfinder filmet rendezte.

 

Összességében véve elmondhatom, hogy nem volt ez olyan rossz film, mint amennyire mindenki lehúzza. Látványos, izgalmas, jó véres, barbáros film. A történetre jobban is oda figyelhettek volna. De leginkább a karakterrel kellett volna többet foglalkozni. A film címe végül is nem az, hogy egy kardos barbár, hanem az, hogy Conan. Akkor szerettük volna kicsit megismerni ezt a Conan-t. Lehet közelebb áll ez a Conan, a Robert E. Howard által megalkotott Conan-hoz, mint a Schwarzenegger-es, de amaz legalább élő karakter volt. Ismertük, tudtuk milyen, noha nem olyan, mint a könyvben. Erről a Conan-ról semmit sem tudtam meg.

Visszaolvasva mégis több lett most a negatív vélemény, mint a pozitív. Talán majd jövőre a John Carter, ami kicsit hasonló témájú történet, csak a Marson játszódik (A Mars ura).  Azt úgy képzelném el filmen, mintha Valleyo képei elevenednének meg mozgóképen. Már nagyon várom.

 

 

Boxoffice: Sajnos szánalmas. 90 millióból készült a film. Most 18 milliónál jár Amerikában. 30-at már nem fog elérni. A Világ többi táján 21 milliónál jár. Valamivel többet fog hozni, de édes kevés lesz. Nemhogy a nyár, de szerintem az év legnagyobb bukása, versenyezve az Anyát a Marsra mesével. A kritikai fogadtatások sem sokkal jobbak. Az imdb-n 5.3–on áll. Ez reálisnak tűnik. A rottentomatoes-on 23%-on. Ez azért kicsit túlzás, ennyire nem rossz.

 

Következő film: Ki kell jelentenem, nem tudom mi lesz a következő. Megnéztem, amit akartam.  Talán a Drive című film. De lehet, már csak Októberben megyek moziba, a Vasököl-re.

 

Egy kis videó Khal Drogo-ról:

 

www.imdb.com/title/tt0816462/

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jasonfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr233198654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adrias 2011.09.10. 17:30:07

Azért a TF2-t te is lehúztad, szóval lehet negatív kritikát is olvasni a blogodon. Khal Drogo párbaja pedig a Trója nyitójelenetére emlékeztet engem. Conant sajnos nem láttam még egyelőre.

4ccipiter 2011.09.14. 15:49:28

Hm... Nem tudom, többszáz oldalnyi Conan-történet után érdemes-e megnézni.
Jason?

Jason19 2011.09.14. 23:17:54

Kervajfog: a el tudsz vonatkoztatni a regényektől, és úgy ülsz le a film elé, hogy nézel egy kis kardozós fantasy-t, akkor igen, érdemes megnézni. Ha könyvhűséget vársz a filmtől, akkor inkább ne.

Adrias: Valóban, tényleg húztam már le filmet, épp a Transformers 2.-t. Biztos lesz még egy-két egyéb film is. :)
süti beállítások módosítása