HTML

Jason film

Ezen a blogon a véleményemet fogom megosztani az olvasóimmal azokról a filmekről amiket láttam. Igyekszem a film tartalmáról nem beszélni, hogy azok is el tudják olvasni az írásaimat, akik még nem látták az adott filmet. Ha a film tartalmáról lesz szó, akkor azt SPOILER jelzéssel fogom ellátni. Box-office adatokat is szerepeltetek a leírásokban. Jó szórakozást!

Friss topikok

  • Jason19: Kervajfog: a el tudsz vonatkoztatni a regényektől, és úgy ülsz le a film elé, hogy nézel egy kis k... (2011.09.14. 23:17) Conan, a barbár
  • oroberto: Én is megnéztem a filmet moziba a látvány miatt. Részben egyetértek veled Jani az eleje tényleg jó... (2011.07.13. 13:03) Transformers 3
  • kolomparrodrigo: napirajz.hu/archives/2006/04/06/1427942/ :) Nem tudtam kihagyni... (2011.07.02. 17:07) Transformers 2 - A bukottak bosszúja
  • szaszab: te tudsz vmit? fogadjunk szereztél egy deloreantet és megyünk 2015 be egy szépség klinikára mint B... (2011.06.28. 23:56) Francia kapcsolat
  • szaszab: @Jason19: tudom azért írtam :D (2011.06.28. 23:52) Piranha 3D

Linkblog

Thor

2011.07.13. 23:40 Jason19

Szeretem a képregény filmeket. Talán abból ered ez a vonzalom, hogy gyerekkoromban nagyon szerettem a képregényeket. A pókember volt a kedvencem, de a Transformers is nagy kedvenc volt. A bosszúállókról (Avengers) viszont nem olvastam képregényt, sem oszlopos tagjáról, Thor-ról. Sőt, rajzfilmet is néztem sokat, Pókembert,Transformers-t, X-men-t, de Thor-t nem. Így viszonylag új volt számomra a karakter, és története. A film adaptáció nagyon jól sikerült. Látványos, könnyed, humoros. Valahol a Vasemberhez hasonlítom. Akinek a Vasember bejött, az szerintem a Thor-t is tudja élvezni.

 

Mindenki kíváncsian várta egy Shakespare rendező mit fog tudni kezdeni egy képregénnyel. Jelentem Kenneth Branagh megfelelt. Bár rendezői kézjegyét fel lehet ismerni a filmen.

Nézzük csak, miket is rendezett eddig? V. Henrik, Sok hűhó semmiért, Hamlet vagy amit akartok, Lóvátett lovagok, Ahogy tetszik. És nini, van még egy-két nem Shakespeare mű: Frankenstein, Mesterdetektív.

A színészként is jól ismert rendező, játszotta már V. Henriket, Hamlettet, Iago-t az Othello-ban, Benedick-et a Sok hűhó semmiért-ben. Talán jobban ismert Viktor Frankenstein-ként saját rendezésében, vagy Gilderoy Lockhart-ként a Harry Potter-ből.  De játszott még az Alkuban, a Sztárral szemben című filmben, vagy a Valkűrben.

 

Ezek után nem várhatta el senki, hogy egy akció orientált, látványfilmet fogunk kapni. Ne értsük félre, van a filmben akció, és ami van, az tényleg nagyon jól sikerült, köszönhetően a látványeffektus mestereinek. Gondolok csak a végén lévő két nagy csatára. De a film fő ereje Thor jellemfejlődésében rejlik.

 

Beszéljünk hát Thor-ról. Az elején egy Asgard-i beképzelt, öntelt, fél-isten, aki legyőzhetetlennek tartja magát, és mindennél fontosabb számára a dicsőség. A film végére eljut odáig, hogy megérezze mekkora felelősséggel jár egy nép vezérévé válni, és milyen súlyos következményei lehetnek döntéseinek. Chris Hemsworth neve még nem cseng ismerősen. Eddig nem is játszott túl sok filmben, talán az új Star Trek-ben, Kirk apjaként ismerhetitek. Ezután megtanuljuk a nevét, főleg ha 2012-ben visszatér Thor-ként az Avengers-ben. Nagyon jól játszotta a figurát. Élvezettel néztem szinte földöntúli arroganciáját. Fő humorforrását is ez adta a filmnek. Persze a jellemében törvényszerűen bekövetkező változást is nagyon jól kihozta a karakterből. De a legjobb, akkor is az a jelent, amikor a büfében kér még egy italt. Tudni fogjátok, mire gondolok, ha megnézitek a filmet. :) Amúgy, még hasonlít is a srác a képregény kalapács-istenére.

 

A többi szereplőről is érdemes beszélni, mert igen illusztris társaság lett összeválogatva. Thor apját, Odin-t, Anthony Hopkins alakítja, míg áskálódó testvérét, Loki-t, Tom Hiddleston. Hopkins-t mindenki ismeri, ebben a filmben is hozza a kötelezőt. Hiddleston viszont új a színész piacon. A játéka nagyon jó volt. Tényleg utáltam Loki-t; olyan kétszínű, behízelgő, olyan - legszívesebben belerúgnál egyet - típusú ember (isten). A földi szerelmet - az ebben az évben nagyon aktív - Natalie Portman hozza. A többi mellékszereplő is jó választás volt, főleg a kapuőrt, Heimdall-t alakító Idris Elba, vagy Ray Stevenson és Stellan Skarsgard, mint Thor harcostársa, segítője. Az előző Marvel filmekből viszont láthatjuk a filmeket összekapcsoló Shield ügynököt, Coulson-t, akit Clark Gregg alakít.

 

Ha megvan a rendező és a színészek lássuk hát magát a story-t. A beképzelt, felelősségérzet hiányában szenvedő fiút, apja Odin a Földre száműzi, hogy megtanuljon igaz szívű uralkodó lenni.  Közben álnok és hataloméhes testvére, Loki, át akarja venni Asgard felett az uralmat. Ezért elkezd áskálódni Thor ellen. A villámisten a Földön minden hatalmát elveszti, így kell bizonyítania rátermettségét. Segítőkre talál, és köztük a szerelemet is megleli. A film vége természetesen happy-end, de a további részletekért nézzétek meg a filmet!

 

3D:A filmet én szerettem volna hagyományos 2D-s formában megnézni, mert nem hiszek a konvertált 3D-ben. Természetesen ez a film is konvertált volt, és nem 3D-s kamerákkal rögzítették. Sajnos a Debrecen Plázában csak 3D-ben lehetett megtekinteni. A harmadik dimenzió illúziója vegyesre sikeredett. A mesés Asgard helyszíne nagyon jó lett. Tényleg láttam a mélységet. Amúgy Asgard nagyon el lett találva. Nagyon jó kis világot teremtettek. A földön játszódó események viszont nélkülöznek minden 3D eredetiséget. Olyan, mintha nem is 3D lenne. Szóval az nem jó. Amúgy nekem az Asgardon játszódó jelenetek jobban bejöttek, mint a földi jelenetek. Szerencsére nem 10 perc az Asgard. Körülbelül a film fele ott játszódik, mindenképp az erősebb fele.

 

Ha már Asgard-ról beszélünk, tegyünk említést a mitológiáról. Sokan hiányolták, vagy legalábbis kevésnek érezték, a filmben a Viking mitológiai részeket. Itt egy kis félreértésről van szó. A film nem a Viking mitológiából ismert Thor-ról szól. Létezik egy képregény Amerikában, a Bosszúállók (Avengers), aminek egyik hősét Thor-nak hívják, és a Viking mitológiából merítettek ötletet a megalkotásakor. Ez a film a képregényhősről szól. Itt nem az a fontos, hogy mi volt a legendáriumban, hanem az, hogyan meséljék be a hősünket a földi bosszúállók csoportjába. Ez a film erre kellett.

 

És ha már említettem a Bosszúállókat (Avengers), akkor néhány sort erről a filmről is írnék. Amerika kapitány, Thor, és Vasember lesznek a fő tagok. Mellettük megjelenik a Fekete özvegy (A Vasember 2-ben láthattuk Scarlett Johannson alakításában), Sólyomszem (Thor-ban a csávó, aki egy íjjal célozza be a hősünket, Jeremy Renner alakításában), és Nick Fury, Samuel L. Jackson alakításában, aki eddig szinte az összes Marvel filmben feltűnt. Ellenfelük valószínűleg Hulk lesz, Loki irányítása alatt. 2012-ben várható a bemutató. Már alig várom, biztos megnézem majd moziban, és írok is majd róla. De addig még, sok filmről fogok írni ezen a blogon.

 

Még egy gondolat. Említettem a Marvel filmeket. A Marvel egy képregény kiadó. Ők felelősek a Pókemberért, a Fantasztikus Négyesért, a Bosszúállókért, és az X-men-ért. Thor, Vasember, Amerika kapitány, Hulk is az ő rajzasztalaikon született meg, több száz másik szuperhős mellett. Nagy konkurenciájuk a DC kiadó. Az ő vezérhajói Superman és Batman. Mellettük a Zöld Lámpásról készült eddig film, de nekik is rengeteg hősük van még. A Marvel filmek adaptációja, mint mennyiségben, mint anyagi bevételben elhúzott a DC-től. A DC-nek nagyon össze kell szednie magát, hogy a filmek terén is állni tudja a versenyt. A Batman jó kezekben van Christopher Nolan-nél, talán a Superman is jó kezekben lesz Zack Synder kezében 2012-ben. A Zöld Lámpás nagyot bukott, más tervük egyelőre nincs.  De térjünk vissza a Marvel-hez. 2006-ban döntöttek úgy, hogy ezen túl nem adják ki a képregényeik filmre viteli jogát senkinek, helyette maguk csináltak egy stúdiót és készítik el filmjeiket, forgalmazzák őket. Az első filmjük a Vasember volt 2007-ben. Ezt követte a Pókember 3, A fantasztikus négyes és az ezüst utazó, A hihetetlen Hulk, A megtorló: Háborús övezet, Vasember 2, Thor, és az X-men: Az elsők. Idén jön még Amerika Kapitány, jövőre a Bosszúállók, és a Pókember reboot. Terven van még egy Deadpool film (X-men univerzum), egy Ant-man film, és egy spin off Nick Fury-nak. Amint látható, termelnek rendesen, szóval nem volt rossz ötlet saját stúdiót alapítani.

 

Box-office: A film bár nem lett akkora kasszasiker, mint várták, avagy, mint amilyen a Vasember lett, de azért nem kell szégyenkeznie. Amerikában eddig 178 millió dollárt hozott, míg világszinten összesen már 443 milliónál jár. Ennél tovább sokkal már nem fog menni. Olyan 460-480 körül fut ki. A gyártási költség 150 milla volt. A haszon közel 100 millióra tehető. Az Avangers fele már kijön belőle.

  

credits vége: Várjátok meg a betűket, mert mint minden Marvel film végén, van egy jelenet, ami a következő Marvel filmre utal. Az X-men 3-ban Xavier lelke került egy agykárosult ember testébe. A Vasember végén tűnik fel Nick Fury és invitálja meg Tony Stark-ot a Shild-be. A Vasember 2 végén, Thor kalapácsát találják meg az Új-Mexikói sivatagban. A Thor végén pedig…, na de tényleg nézzétek meg. :)

 

 

www.imdb.com/title/tt0800369/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jasonfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr913064569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása