HTML

Jason film

Ezen a blogon a véleményemet fogom megosztani az olvasóimmal azokról a filmekről amiket láttam. Igyekszem a film tartalmáról nem beszélni, hogy azok is el tudják olvasni az írásaimat, akik még nem látták az adott filmet. Ha a film tartalmáról lesz szó, akkor azt SPOILER jelzéssel fogom ellátni. Box-office adatokat is szerepeltetek a leírásokban. Jó szórakozást!

Friss topikok

  • Jason19: Kervajfog: a el tudsz vonatkoztatni a regényektől, és úgy ülsz le a film elé, hogy nézel egy kis k... (2011.09.14. 23:17) Conan, a barbár
  • oroberto: Én is megnéztem a filmet moziba a látvány miatt. Részben egyetértek veled Jani az eleje tényleg jó... (2011.07.13. 13:03) Transformers 3
  • kolomparrodrigo: napirajz.hu/archives/2006/04/06/1427942/ :) Nem tudtam kihagyni... (2011.07.02. 17:07) Transformers 2 - A bukottak bosszúja
  • szaszab: te tudsz vmit? fogadjunk szereztél egy deloreantet és megyünk 2015 be egy szépség klinikára mint B... (2011.06.28. 23:56) Francia kapcsolat
  • szaszab: @Jason19: tudom azért írtam :D (2011.06.28. 23:52) Piranha 3D

Linkblog

X-men: Az elsők

2011.07.12. 22:40 Jason19

Ezt a filmet is Júniusban néztem meg szűk baráti társaságban (8-an voltunk). :)

A film fogadtatása elég vegyesre sikeredett. Volt, akinek tetszett, és volt, aki halálra unta magát. Én az első csoportba tartozom, nekem tetszett a film. Ha be szeretném kategorizálni az eddigi X-men filmek közé, valahol az első három után következne, de a Farkas filmet (Az angolban a wolverine rozsomákot jelent, de gondolom a magyarországi forgalmazó túl nevetségesnek találta a rozsomák szót) megelőzné. Nincs sokkal lemaradva az első háromtól.

 

A film komoly, sötét hangulatú. Végre nem rontották el bugyuta, elcsépelt poénokkal (Szerencsére az X-men filmekre ez eddig sem volt jellemző). Vannak a filmnek vicces részei, de intelligens megoldásokat kerestek. Az akció jelenetek nagyon jól sikerültek, megdolgoztak pénzükért az effektmágusok. De a filmnek nem az akció az erőssége. Nem szeretném összehasonlítani a Transformers 3-al, mert esélye sincs. Három komolyabb akció jelenet van a filmben, kettő valahol a közepén, egy pedig a legvégén. A két első akció nem is igazán hosszú. Sajnos az akció jelenetek nagy részét ellőtték a trailer-ekben. Ez tipikusan olyan film, amit sokkal jobban lehet élvezni, ha előtte nem nézzük meg a bemutatókat. én például így tettem, és csak utólag láttam a film TV-spot-ját. Nem bántam meg.

 

 

Ha nem az akció, akkor mi a film erőssége?

A történet, de legfőképpen a karakterek és az ő előéletük. Igazi jellemfejlődést láthatunk szinte mindenkinél. Kinek így, kinek úgy. A történetről a SPOILER kiírás nélkül annyit mondhatok el, hogy Charles Xavier és Erik Lehnsherr (később Magneto néven válik ismertté) találkozásáról, barátságukról, majd útjaik szétválásáról szól.

A film története nagyon jól illeszkedik az első két film világához. A harmadik X-Men filmhez és a Farkas-hoz már annyira nem. Szemfüles nézők észrevehetnek egy-két olyan momentumot, ami ellentmondásba keveredik ezen filmekkel. A történet azzal a jelenettel indul, amivel a legelső mozi is indított. A Második Világháború idején egy lengyelországi lágerben elválasztják Eric-et a szüleitől, ahol Erik először használja a képességét. Charles-t is megmutatják nekünk gyerekként, majd a történetük abba az irányba sodródik, melynek végén találkoznak és barátságot kötnek. Az, hogy végül miért szakítanak a barátságukkal, a filmből kiderül. Ha érdekel, nézd meg! :)

 

A karakterek mind nagyon érdekesek. Elég sok mutáns jelenik meg a filmben, még olyanok is, akiket kronológiailag később játszódó, de előbb leforgatott filmekből jól ismerhetünk. A színészek nagyon jók, de a legfőbb érdem a Charles-t megszemélyesítő James McAvoy-nak (Mr Tumnus a Narniából, Az utolsó Skót király, Vágy és vezeklés, Wanted) és a Magneto-t megszemélyesítő, mostanában Európában egyre felkapottabb, Michael Fassbender-nek (láthattuk a 300-ban, a Becstelen Brigantyk-ban, de az európai Akvárium, és Éhség főszereplője is ő volt) jár. Michael Fassbender-nek jutott a legnagyobb szerep, hiszen Magneto a legérdekesebb karakter a mutánsok között. Fassbender megfelelt a szerepnek, sőt, nagyon jó volt. Tényleg elhiszem róluk, hogy a későbbi Patrick Stewart (legtöbben a Star Trek Picard-jaként ismerhetik) és Ian „Szürke Gandalf” McKellen játszotta hősök fiatalabbi énjüket látom a vásznon.

Ki játszik még a filmben?

Kevin Bacon alakítja a fő-gonoszt, és el kell mondjam, szinte lubickol a szerepében. Biztosan nagyon élvezte a forgatás napjait, látszik a játékán. Mistique szerepében Jennifer Lawrence (A Hallgatás törvénye című filmben hatalmasat alakít), Emma Frost szerepében pedig January Jones-t láthatjuk. A többi szereplő kevésbé ismert, bár egy pár másodperces Cameo idejére feltűnik Farkas (Hugh Jackman) is.

 

Ha jó a történet és jók a színészek, akkor már csak egy jó rendező hiányzik.

Ez a rendező nem más, mint Matthew Vaughn. Eddig még nem túl sok filmet rendezett, de azok mind magas színvonalú alkotások. A Torta még annyira nem volt nagy húzás, de a Csillagpor fantasy mindenkinek a kedvence, míg a Kick/Ass (szerencsétlen magyar címe: Ha/Ver) egy különleges képregény feldolgozás. Érdemes megnézni. A film tehát jó kezekben volt, és Vaughn ezzel is remekelt.

 

Nem tudom lesz-e még folytatása a filmnek. Lehet nem. Egy dologban biztos vagyok, lesz még film az X-men világából. Tervezik a Farkas második részét, lehet hallani pletykákat egy Deadpool spin off-ról, de lehet az eredeti X-men szériához csinálnak majd egy negyedik részt. Bárhogy is legyen, én biztosan meg fogom nézni a moziban, és írok majd arról is néhány mondatot.

 

 

Box-office: Nem áll túl jól, bár bukás azért nem lesz. 142 millió eddig Amerikából, és még 200 a Világ más tájairól. Ez eddig 342 millió dollár. Elmehet még jó szerencsével 400-ig, de az biztosan a vége lesz. Mivel a film 160 millióba került, és még ott a marketing költség is, a haszon csak néhány millió lesz. De talán ez a néhány millió még mindig elég ahhoz, hogy érdemes legyen az X-men filmekbe fektetni. És persze nem beszéltünk még a DVD eladásokról, TV-s jogdíjakról.

 

www.imdb.com/title/tt1270798/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jasonfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr653061935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása