HTML

Jason film

Ezen a blogon a véleményemet fogom megosztani az olvasóimmal azokról a filmekről amiket láttam. Igyekszem a film tartalmáról nem beszélni, hogy azok is el tudják olvasni az írásaimat, akik még nem látták az adott filmet. Ha a film tartalmáról lesz szó, akkor azt SPOILER jelzéssel fogom ellátni. Box-office adatokat is szerepeltetek a leírásokban. Jó szórakozást!

Friss topikok

  • Jason19: Kervajfog: a el tudsz vonatkoztatni a regényektől, és úgy ülsz le a film elé, hogy nézel egy kis k... (2011.09.14. 23:17) Conan, a barbár
  • oroberto: Én is megnéztem a filmet moziba a látvány miatt. Részben egyetértek veled Jani az eleje tényleg jó... (2011.07.13. 13:03) Transformers 3
  • kolomparrodrigo: napirajz.hu/archives/2006/04/06/1427942/ :) Nem tudtam kihagyni... (2011.07.02. 17:07) Transformers 2 - A bukottak bosszúja
  • szaszab: te tudsz vmit? fogadjunk szereztél egy deloreantet és megyünk 2015 be egy szépség klinikára mint B... (2011.06.28. 23:56) Francia kapcsolat
  • szaszab: @Jason19: tudom azért írtam :D (2011.06.28. 23:52) Piranha 3D

Linkblog

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

2011.08.16. 23:01 Jason19

Elment egynek. Nem volt rossz film.

Talán nem illene így kezdenem egy filmről írt kritikát. Talán sokakat eltántorít az első két mondat a film megnézésétől. főleg azokat, akik ismernek, és tudják, ritkán vetítenek olyan filmet, amit én nem szeretek. Ők úgy lehetnek vele, hogy amire Jani azt mondja jó, nos, az egy közepes. De mégis az első két mondat jellemzi legjobban a filmet. Jó volt, látványos, izgalmas, de azért nem ez életem legjobb szuperhős filmje.  Ehhez a titulushoz ennél a filmnél jóval több kell.

 

Az utóbbi idők Marveles szuperhős mozijai mind egy irányba mutattak. Felvezetései voltak az Avengers (Bosszúállók) mozinak. Lásd a Thor-t. Egy eredettörténet, ahol bemutatják, hogy kerül a Földre, hogyan hálózza be a Shield.

Minden Marveles film végén, a „betűk” után, van egy pár perces jelenet, ami a következő film felvezetése. A Vasember végén megjelenik Nick Fury, a Vasember 2 végén a Shield megtalálja a Földön Thor pörölyét. A Thor végén Loki-t láthatjuk, ami az Avengers-hez lehet egy felvezetés. Az Amerika Kapitány végén is van jelenet, érdemes kivárni.

Az Amerika Kapitány is egy bevezetés. Megmutatják nekünk ki is Amerika Kapitány, hogyan vált azzá, ami. Erre nem lenne idő a Bosszúállókban, ezért volt szükség külön filmekre. Ebben is hasonlatos a Thorhoz. Én azt mondanám, aki szerette a Thor-t, az ezt a filmet is értékelni fogja, de nem jobb annál.

 

A rendező személye garancia lehetett a stúdiónak. Joe Johnston habár képregény filmet még sosem rendezett, de ért a látványos mozikhoz. Az ő nevéhez fűződik a Drágám a kölykök összementek, a Rocketeer, a Jumanji, Jurassic Park III, A tűz óceánja, és a 2010-es Farkasember. Egyiket sem nevezném kult-filmnek, de azért nagy részük ismert, szeretett film. A látvány pedig mindegyik filmben tökéletes.

 

A látvánnyal az Amerika Kapitányban sincs gond. A jelmez nem lett nevetséges, pedig könnyen lehetett volna az. Egy amerikai zászlóba burkolózott pasi, egy hülye pajzzsal, és galambszárnyakkal a fején. Mégis úgy csinálták meg, hogy nem kiröhögöd, hanem azt mondod, váó, ez „kúl”.

Az ellenfél egy tipikus, utópikus, okkult, film-noir hangulatú, náci egyenruhában és szuper kütyükkel rendelkező csoport. Több filmben is láthattuk már ezt a stílust. Kezdve a Sky Kapitánytól, a Hellboy okkultista nácijain át, a nem soká mozikba kerülő Iron Sky-ig. Olyan járműveket vezetnek, amik sosem léteztek, de így képzelnénk el, ha az okkultizmus valós alapon működne. A fegyverek is olyanok, ha ránézel, tudod, legalább ötven éves, de úgy szól, amit ma is megirigyelne akármelyik nemzet hadserege.

A kosztümök és a díszlet is kiváló. A 40-es évek divatja vesz körbe. Az utcán az autók, az épületek, és a frizurák. A világháború Európája is olyan, mint ahogy azt elképzeljük. Annyi különbséggel, hogy a szörnyűségeket nem mutatják be. Nincs szenvedés, éhség, depresszió, halálfélelem, csonkolt végtagok. Mindenki büszkén, a haza megmentése érdekében indul háborúba. Akár a Kelly hőseiben. De egy ilyen filmtől ez is az elvárt. Nem egy drámát nézünk. Ez nem a Ryan közlegény.

A vizuális effektekre sem lehet panaszunk. Van robbanás, szuper fegyverek, látványos csaták, összecsapások, repülők, meg minden. Nem mondom, nem veri a Transfomers 3-at, de a Marvel filmek sorában megállja a helyét. Mondjuk, nálam még mindig a Vasember viszi a pálmát.

 

A főszereplő megállja a helyét. Állítólag sokat kellett könyörögni Chris Evans-nek, hogy elvállalja a filmet. Nem akart több filmre is aláírni. Márpedig aki eljátssza Amerika Kapitányt, ugyanannak kell szerepelnie az Avengers-ben, és egyéb folytatásokban is. Azt hiszem hat filmről szól a szerződése. A végén azért mégis aláírt. Lehet azért, mert közel áll hozzá a szuperhős szerep. Ő játszotta Fáklyát a Fantasztikus Négyesben. De olyan képregény filmekben is játszott, mint az Energia, a Vesztesek bosszúja, vagy a Scott Pilgrim (ő a beképzelt színész srác). Az első filmje a Már megint egy dilis amcsi film volt. Később persze komolyabb filmekben is játszott, mint például a Napfény.

Meg voltam elégedve a színész teljesítményével. Nagyon jól játszotta Amerika Kapitányt, és Steve Rogers-t is, a civil alteregóját. Hiteles volt esetlen, cingár srácként, akinek csajozási problémái vannak. De jól játszotta a különleges szer által szuper erőre szert tevő szuperhőst is. Eleinte csak reklámarc, ami nagyon kellemetlenül érinti, de amint tud, tényleg a tettek mezejére lép. Lassan-lassan, de a film végére példaképpé érik, aki vezeti az embereket a rossz elleni harcban.

Ellenfele Hugo Weaving (Smith a Mátrixból és Elrond a Gyűrűk Urában) is sziporkázik a szerepében. Érdekesség, ebben a filmben is Kovács – Schmidt a neve. :) Gonosz, és céltudatos. Megvannak a saját tervei. Felül akar nőni még a főnökén, Hitleren is. Ehhez meg van minden eszköze, és tudja is őket használni. Egyedül csak Amerika Kapitánnyal nem számolt.

Olyan sztárok játszanak még a filmben, mint a marcona kiképző-tiszt: Tommy Lee Jones. Vagy a gonosznak dolgozó professzor: Stanley Tucci. Hayley Atwell a kötelező szerelmi száll. Persze a Marveles kikacsintások is előtűnnek, mint Samuel L. Jackson Nick Fury szerepében, vagy Dominic Cooper Howard Stark szerepében, aki a Vasember édesapja.

 

Maga a történet jó. Mielőtt ezt a szekciót tovább olvassátok, figyelmeztetlek titeket, a további szöveg olyan részeket tartalmaz, ami sokat elárul a filmből. Így ha még nem láttad, és nem szereted, ha elkotyogják a történetet, akkor ne olvasd tovább!

 

SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER

 

Az első egy óra, arról szól, hogy lett Steve Rogersből Amerika Kapitány. Hiába ebben a részben nincs akció, ez a legerősebb része a filmnek. Vézna, szerencsétlen srác, aki nem ért a csajokhoz, és mindenki megveri. De bátorsága már itt megmutatkozik. Sosem fut el. Felvállalja a veszélyt. Fel is áldozza magát, ha kell, társai épségéért cserében. Ez a rész szolgáltatja a legtöbb humort. A katonai kiképzésen például vannak vicces jelenetek. Itt láthatjuk, hogy ereje bár nincs, megvan a magához való esze. Itt találkozik először a nővel is. A szerelmi száll nem túl erős, de végig követi a filmet. Láthatjuk a gonosz ténykedését, és azt, hogy hatalmas, félelmetes ellenfél. Megismerjük ezt az alternatív világot a 40-es években, ami nagyon hasonló a mienkhez, de a Stark féle tudósok találmányai, vagy az Asgardihoz hasonló misztikus dolgok kicsit feldobják. Láthatjuk az átalakulást, és az első konfliktust. Ezután azt a megaláztatást nézhetjük végig, ahogy ezt a szuper katonát csak a marketingre használják fel. Minél több fiatalt csaljanak a hadseregbe. Látványos, vicces előadásokat látunk, közös fotózásokat, turnékat ország szerte. Egészen addig, amíg el nem jut a frontra, és szembesül, hogy a katonák szemében ő csak egy vásári bohóc.

És igen, innen kezdődik a második része a filmnek. Az akció. Ez a leglátványosabb rész, de mégis ezt a második szekciót tartottam a gyengébbik félnek. A Vörös Koponya összetűzésbe kerül a Kapitánnyal, majd megküzdenek egymással. A Kapitány győz, de a következő 70 évre jégbe fagyva raboskodik, hogy a XXI században találjanak rá. Itt még az elég jó jelenet, ahogy rádöbben, mennyit is aludt. Bár ezt kicsit hosszabban, ötletesebben is el tudtam volna nézni. Majd találkozik a Shield-el, ahol elhangzik a mondat: Nehogy azt gondold, hogy egyedül vagy szuperhős a világon! Ezzel vége, jöhet az Avengers, ahol összerakják Vasembert, Sólyomszemet, a Fekete Özvegyet, Thor-t, Amerika Kapitányt egy csapattá. A film legvégén tulajdonképpen egy Bosszúállók trailert láthatunk.

 

SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER

 

Innen már nincs több spoiler, szóval olvashatod tovább!

Sajnos a filmet csak 3D-ben vetítették. Szívesen néztem volna normál mozi teremben. Semmi sem indokolta a 3D-t. Igazából három jelenetről fedeztem fel, hogy használja a 3D-t. Egyszer eldobja a Kapitány a pajzsát, ami visszapattan egy falról. Egyszer egy dobótőrt dobnak. És van még egy repülő, amit felülnézetből látunk, és itt is használták a 3D-t. Ennyi. Nincs egy perc sem. Hát ezért kell 400 Ft-tal többet fizetnünk. Ez pedig egyre gyakoribb tendencia. A legtöbb látvány-filmet már nem is vetítik 2D-ben. Fizess többet a semmiért! Így két választásod van: Vagy megnézed a gagyi 3D-t (kicsit sötétebb is ilyenkor a kép), vagy nem mozizol. Én mivel szeretek moziba járni, inkább kiszenvedem a 3D-t, bár lehet, egy idő után meg fogom unni.

 

Összességében véve jó film volt, bár láttam már jobbat is. Ha tetszett a Thor, akkor ez is biztosan fog. A Vasember szintjét viszont nem éri el, sem a Batman-t vagy az X-men-t. Könnyed nyári kikapcsolódás.

 

 

Boxoffice: 140 milliós budget-ből készült a film, plusz a marketing. Ez nem sok, körülbelül ugyan annyi, mint a Thor volt. Nem drága produkció, bár azért az olcsó közé sem tartozik. Az olcsó a District 9 volt (30 milla). De vajon megérte elkészíteni a produkciót? Ha azt vesszük figyelembe, hogy ez csak egy előtörténet, egy felvezetés az Avengers mozihoz, és talán emiatt, azt többen fogják megnézni, akkor igen, megérte. A kérdés csak az, hogy valóban olyan sokan fogják-e megnézni a Bosszúállókat, mint ahogy azt a stúdió tervezi? 2012-ben kiderül. Én azt mondanám, hogy nem biztos, hogy többet fog hozni az egyes szereplőket bemutató moziknál. A Vasember bevételét ha el tudná érni (580 milla), az már szép eredmény lenne. Viszont ez is elég lehet.

De kanyarodjunk vissza Amerika Kapitányhoz. Eddig Amerikában 158 milliónál jár, a világ többi részén még 130 járul hozzá. Ez így kevés lenne, de ez még nem a vége. A Thor Amerikában 180-ig, a világ többi táján 270-ig húzta. Amivel abszolút nyereséges lett. Úgy tippelem, hogy az Amerika Kapitány is hasonló eredményeket fog elérni. Azaz, nyereséges lesz a film. Méghozzá egész szép nyereséget fog termelni, bár nem az Avatar szintjén. :)

Ezek szerint mégis csak megérte megcsinálni ezeket a filmeket, az Avengers filmtől függetlenül is.

 

 

Következő film a Zöld lámpás lesz. Újabb képregény film. Elég gyenge kritikákat kapott, szemben az Amerika Kapitánnyal, szóval kíváncsi vagyok rá. Majd írok arról is.

 

 

www.imdb.com/title/tt0458339/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jasonfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr203159081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása