HTML

Jason film

Ezen a blogon a véleményemet fogom megosztani az olvasóimmal azokról a filmekről amiket láttam. Igyekszem a film tartalmáról nem beszélni, hogy azok is el tudják olvasni az írásaimat, akik még nem látták az adott filmet. Ha a film tartalmáról lesz szó, akkor azt SPOILER jelzéssel fogom ellátni. Box-office adatokat is szerepeltetek a leírásokban. Jó szórakozást!

Friss topikok

  • Jason19: Kervajfog: a el tudsz vonatkoztatni a regényektől, és úgy ülsz le a film elé, hogy nézel egy kis k... (2011.09.14. 23:17) Conan, a barbár
  • oroberto: Én is megnéztem a filmet moziba a látvány miatt. Részben egyetértek veled Jani az eleje tényleg jó... (2011.07.13. 13:03) Transformers 3
  • kolomparrodrigo: napirajz.hu/archives/2006/04/06/1427942/ :) Nem tudtam kihagyni... (2011.07.02. 17:07) Transformers 2 - A bukottak bosszúja
  • szaszab: te tudsz vmit? fogadjunk szereztél egy deloreantet és megyünk 2015 be egy szépség klinikára mint B... (2011.06.28. 23:56) Francia kapcsolat
  • szaszab: @Jason19: tudom azért írtam :D (2011.06.28. 23:52) Piranha 3D

Linkblog

A majmok bolygója: Lázadás

2011.08.23. 23:26 Jason19

Amikor elsőnek hallottam róla, hogy újabb remake készül a Majmok bolygója filmből, kicsit utálattal gondoltam eme alkotásra. Eldöntöttem, ezt a filmet biztos nem fogom megnézni moziban. Döntésemet befolyásolta – szerintem sokan másoknál is – a Tim Burton féle újra feldolgozás, ami semmi pluszt nem adott hozzá a franchise-hoz, és az a mértéktelen remake áradat, amit Hollywood a világra zúdít. Persze, lehet esélyt adni az újra feldolgozásoknak is.  Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nagyon sikeres Batman újra feldolgozás. Cristopher Nolan kezéből, igen okos filmek kerültek ki. Meg volt bennük az a plusz, amit a Tim Burton féle feldolgozásban hiányoltam. Végül a jó kritikáknak köszönhetően (minden fórumon dicsérték a filmet) elmentem, és megnéztem a filmet. Megérte-e? Olvasd tovább, és megtudod a választ! :)

 

Akik lusták végigolvasni, azoknak álljon hát itt a válasz. Igen, megérte. Nagyon jó film. Meg van benne az a plusz, amit elég nehéz megnevesíteni, de megpróbálkozom vele alább.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendező: Rupert Wyatt neve még ismeretlenül cseng a filmes berkeken belül is. Egyetlen kis filmje volt eddig, Menekülők címmel. Börtönből szökik egy társaság a filmben. Ez a téma visszaköszön az új filmjében is. Nem tudni, hogy bízhatott rá a stúdió egy ennyire kezdő rendezőre, egy több mint 90 milliós filmet, de nem ez az első ilyen eset. Rupert Wyatt helyt állt. Filmje, bármelyik mai sztárrendező repertoárjában megállná a helyét. Látványos, izgalmas, és rendkívül okos filmet kapunk. Jó a színészválasztás, a helyszínek, a látvány, és a zene is.

 

Forgatókönyv: Nem lehet ellene semmi kifogás. Persze, mint minden filmben, itt is felfedezhet az éles szemű baki vadász, egy-két logikai bukfencet, de ezek nem olyan nagyok, hogy zavaróak legyenek. Megvan a filmben az újdonság, senki sem fog felállni a moziból, hogy ezt már láttam valahol. Például engem a Karib tenger kalózainak legutolsó részénél, pont ez az érzés fogott el. De itt nem.

Amellett, hogy újdonság a film, tisztelettel bánik az eredeti alkotással is. Nem teszi tönkre a mítoszt. Tökéletesen passzol, akár a ’68-as eredetihez, akár a Tim Burton féle változathoz. Persze a többi résszel már nem ennyire koherens, de azok nem is igazán számítanak. Másik oldalról, egy új széria első epizódjának is tökéletesen megfelel. A tiszteletadást pedig egy-két, a klasszikus filmre utalással is erősítik. A SPOILER részben írok majd ezekről.

 

Az eredeti filmről: Nagy rajongója vagyok a ’68-as Majmok bolygójának. Egy klasszikus. Nagyon szerettem azt a filmet. A többi részt is láttam, de azokra már annyira nem emlékszem. Talán egy-két jó folytatás még volt, de a végére elszálltak, nagyon. A Tim Buton féle remake sem nézhetetlen, de messze elmarad az eredetitől. Az eredetiben szépen fokozatosan jönnek rá a majmok, hogy Charlton Heston egy intelligens ember. Hiszen ott minden ember állati sorba lett letaszítva. Mivel az űrhajós elveszti ruháját, és megsérül a hangszála is, eleinte nem is tud beszélni. Ez például teljesen kimaradt a remake-ből. Az első rész egy újabb változatnak nem lett volna értelme, így csináltak egy eredet történetet. Készült már hasonló. A 4. rész is egyfajta eredettörténet, de az a jövőben játszódik, és egész más irányba tereli a történetet. Ez a film újszerű megvilágításban, sokkal realisztikusabban tárja elénk, a majmok felemelkedését. Ha ez valaha megtörténne, hát az pont így lenne lehetséges.

 

A látvány: Közel jár a CGI technika a tökéleteshez. Ez a film jól mutatja, hol járunk. Az Andy Serkis mozgását leanimáló stáb jól végezte a munkáját. Azt is mondhatnánk, az összes színészt lejátszotta a vászonról, egy virtuális majom. A majmok kinézete nagyon realisztikus. Pont úgy néznek ki, ahogy ma egy csimpánz, orángután, vagy gorilla kinéz. A mozgásuk is majdnem tökéletes. Talán amikor nagy létszámban mozognak a vásznon, akkor lehet észrevenni egy kis darabosságot a mozgásban. De ez nem annyira zavaró. A majmoknak emberi érzelmeket varázsoltak az arcukra, és ez a csúcsa a technikának. Az akció jelenetek is jók – főleg a film végi nagy akció –de nem az a fő szempont. Van néhány akció, de ez a film – félreértés ne essék – nem egy akció film. Inkább egy dráma, avagy egy tükör a mai világunkra. Sok minden benne van, amivel foglalkozunk ma is. Az önpusztítás, a kirekesztés, a másság elfogadása, a titkos kormányi kísérletek, a kiszolgáltatottság a vírus és génmanipuláló mamut vállalatokkal szemben. És még sorolhatnám.

 

A színészek: Kivételes egy film, ahol a főszereplő egy majom. Nem igazi majom, hiszen programozók hozták létre, de akkor is. a mozgását, és mimikáját Andy Serkis adta. Ő volt többek között Golam, és King-Kong is. A majom tökéleteset alakít. Mindenkit lejátszik a vászonról, pedig azért a többiek is kitettek magukért. Az ember főszereplő James Franco volt. Ő egy jó színész. Főleg, amióta láttuk a 127 órában. Itt is jól hozza, amit szükséges. Az Alzheimer kórban szenvedő édesapját, John Lithgow alakítja. Kivételesen nem gonosz szerepben tündököl. Freida Pinto a szerelmi szál. Ő volt a Gettómilliomosban Latika, Dev Patel szerelme. Amúgy a való életben is. Szép nő. Akit külön kiemelnék, az Tom Felton. Ő Drako Melfoy a Harry Potter sorozatban. Itt is gonoszat alakít, és valami hihetetlenül jól. Annyira visszataszító figura, hogy legszívesebben megrugdosnád. Egy szó, mint száz, a szereplők jól lettek összeválogatva, és mindenki maximálisan kihozta a szerepéből a lehetőségeit.

 

A történet: Ezt a szakaszt csak az olvassa tovább, aki már látta a filmet. Avagy az, akit nem zavar, ha durván spoileres szöveget olvas. Nagyon fontos részleteket is leírok, nem csak felületes tartalmat, szóval ugorjatok az összefoglaló részhez, ha még nem láttátok a filmet. De tényleg. :)

 

SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER 

 

Először a klasszikus filmből idézgetések. Elsőnek én nem figyeltem fel rá, kedves barátom hívta fel a figyelmemet, hogy a Charlton Heston-os film űrhajója is szerepel ebben a filmben. Mielőtt kitörne a lázadás, a híradóban láthatunk egy hírt, hogy eltűnt egy űrhajó, amit a Marsra küldtek. Az Icarus. Ez az űrhajó legénysége egy idő-anomáliába kerül, és így kerülnek a későbbi majmok bolygójára. Ceaser anyját Csillagszeműnek hívták. Ezen a néven szólította Zira is az eredetiben Charlton Heston-t. Még több, ilyen kis kikacsintás is el van rejtve a filmben.

Azt, hogy mitől váltak ennyire intelligensé a majmok, nagyon jó ötlettel oldották meg a filmesek. A vírus, amit kifejlesztettek a tudósok. Istent játszik az ember, és maga bukik bele. Ez elég aktuális téma. Rengeteget hallani a gén-kísérletezésekről, ami miatt rendkívül aktuális a film üzenete. A film végén – szerencsére nem az összes betű után – láthatjuk a vírus elterjedését, ami intelligensé teszi a majmokat, és halottá az embereket. Ez lehet az oka, miért nem vonulnának fel a majmok ellen az emberek, miután ők elfoglalják maguknak az erdőt. Az embereknek meg lesz a saját baja, és nem lesz idejük, fellázadt majmokkal foglalkozni.

Hatalmas volt amint ráeszmélt Cesar, hogy ebben a világban ő csak egy házi kedvenc. Ez akkor történt, mikor találkozott a kutyát sétáltatókkal. Szintén jó, mikor a majomházban ráeszmél, hogy Franco már nem fogja tudni kihozni onnan, és a maga kezébe kell vennie az irányítást, ha igazán szabad akar lenni. Félelmetesen jó jelenet az is, amikor Draco-val Tom Feltonnal kerül szemben. És mikor elsőnek megszólal. Szóval tele van emlékezetes jelenetekkel. Az is jó, mikor segít John Lithgow-nak megfordítani a villát étkezés közben. Sorolhatnám, még sokáig.

 

SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER * SPOILER

 

Összegzés: Összességben elmondható, hogy nagyon jól sikerült a film. Nem az akció a jelentős benne, bár a CGI technikusok munkája nélkül kevesebbet érne a film. Tökéletes első film egy új sorozathoz. Ha lesz második rész, azt biztosan meg fogom nézni. Mindenkinek ajánlom, annak is, aki rajongója az eredeti filmnek, és annak is, aki nem.

A film végén ne rohanjatok el. Nem kell sokat várni, mert nem a betűk legvégén van, egy pár másodperces plusz jelenet.

 

 

Boxoffice: A film 93 millió dollárból készült. Plusz a marketing. Látvány filmeknél, ez nem feltétlen sok. Amerikában 135 milliónál jár, a világ többi táján még plusz 122 jött be. Ez összesen 257 millió. Már ez is elég lenne ahhoz, hogy készüljön folytatás. De ez még messze nem a vége. Még legalább 100 millió, erre rájön. A film jó kritikai megítélése nélkül, ez aligha sikerülhetett volna. Sokan a nyár legjobb filmjének mondják a Super 8 mellett. A folytatás borítékolható.

 

 

A következő film a Cowboyok és Űrlények lesz, jövő héten. Utána pedig jön a Conan. Már évek óta várom az új Conan filmet, de sajnos az első kritikák elég negatívak. Ettől még én tuti megnézem.

 

 

 

www.imdb.com/title/tt1318514/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jasonfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr413174744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása